Kiberbiztonság, Penetrációs teszt, Sérülékenység vizsgálat

Etikus hacker

Etikus hacker

Oroszország rátette kezét az Internetre

2019. május 07. - nagy.zsombor

putin.jpg

Oroszország hivatalosan is elfogadta a törvényt, ami fokozott ellenőrzést biztosít az államnak az ország határain belül. A tömeges tiltakozások ellenére elkezdődtek a cenzori rendszer alapjának kiépítése.

A törvény lényege, hogy minden csatorna, ahol adatforgalom zajlik köteles lesz betekintést engedni az állami szerveknek a működésbe, továbbá lehetőséget kell biztosítaniuk, hogy az állam emberei moderálhassák a tartalmakat.

Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy állam látja, szabályozza és szankcionálhatja is az állampolgárok kommunikációját. Külön érdekesség, hogy nemrég hagytak jóvá egy másik törvényt, amely megtiltja, hogy egy állampolgár tiszteletlenül beszéljen a kormányról. Ha valaki mégis erre adná a fejét, azt akár börtönnel is súlythatják.

Mi ennek az előzménye?

Ha az orosz politikát nézzük, könnyű észrevenni, hogy a hatalom központosítása és a nem kívánatos hangok elnémítása fontos szempont a vezetésnek. Oroszország igyekszik függetlenedni a többi nagyhatalomtól, hogy azok kevesebb nyomást gyakorolhassanak rá és ez a gazdasági döntések mellett az információs szektort is érinti.

Az oroszok célja, hogy újratruktúrálják az internetet az ország határain belül és jelenleg két fontos projekten is dolgoznak.

Saját internet névjegyzék

Miután a NATO és szövetségesei is megfenyegették Oroszországot, hogy az országból jövő fokozódó kibertámadások hatására válaszképp izolálják az országot, egyszerűn szólva lekapcsolják a netről, az oroszok kénytelenek voltak szembenézi egy ilyen lépés következményeivel.

Az Internet működéséhez szükség van úgy nevezett root DNS szerverekre, amik a domaineket párosítják a szerverek IP címével. Jelenleg 13 Root DNS szerver van a világban és egyik sem Oroszországban, tehát egy ilyen drasztikus lépés hatására az egész orosz net összeomlana, hiszen a legtöbb domain nem továbbítaná a felhasználót a kívánt tartalomhoz. 

Az orosz vezetés azt a megoldást találta ki, hogy elkezdte összeállítani a saját root DNS szerverét, ami szükségállapot idején is kiszolgálná a hazai felhasználókat.

Ellenőrzött routing point

Az internet infrastruktúrájának fontos része a routing point, ez az a pont, ahol az országhatárokon csatlakoznak a kábelek és áramlik az adat. Mivel Oroszországnak az adat- és az információkontroll a célja, így ezek a routing point-ok kritikus fontossággal bírnak. 

Az orosz nemzeti internetszolgáltató állami pénzeket felhasználva építi át a routing point-okat, annak érdekében, hogy a ki- és bemenő forgalmat tökéletesen irányítás alatt tarthassa a kormány.

Hogyan cenzúráznak?

Ha az adatforgalmat kontroll alatt tartják, akkor már csak néhány apróság kell a szűréshez. Jelenleg még nincsenek biztos információink a mikéntről, egy azonban biztos, a mód kísértetiesen hasonlít a nagy kínai tűzfalhoz. 

Egyesek szerint kulcsszavas szűrés, tiltólistás tartalmak, átirányítások várhatóak, ám olvastam olyan véleményt, hogy az orosz cenzúra egy mesterséges intelligencia alapú szűrő kísérleti terepe lesz.

És hogy miért? A kormány válasza kézenfekvő, meg kell védeni az országot a külső fenyegetésektől.

 

Kövessen facebookon vagy csatlakozzon facebook csoportunkhoz hogy még több friss információt kaphasson.

A kép forrása: kremlin.ru

 

süti beállítások módosítása